Analysis of Distribution and Consumption Patterns in Pangkalpinang City

  • Suhaidar Suhaidar Universitas Bangka Belitung
  • M. Afdal Samsuddin Universitas Bangka Belitung
  • Nurwasya Nurwasya Badan Perencanaan Pembangunan dan Penelitian Pengembangan Daerah Kota Pangkalpinang
  • Ria Atlantika Badan Perencanaan Pembangunan dan Penelitian Pengembangan Daerah Kota Pangkalpinang
Keywords: Consumption, Distribution, Pattern

Abstract

The food industry not only fulfils basic human needs for survival, but is also one of the vital economic sectors for a region. It creates jobs, from farmers to distributors, and drives various related industries such as packaging and transportation. Furthermore, the export of food products can be a significant source of foreign exchange. Thus, the healthy and sustainable development of the food industry not only ensures the food security of the community, but also contributes to economic growth and overall regional welfare. The purpose of this study is to analyze distribution and consumption patterns in Pangkalpinang City, using analysis of market structure detection, and analysis of trade and transport margins. The data from this study uses primary data, the results show that the distribution pattern of cooking oil and chicken eggs has the longest path and the pattern of consumption of food commodities contributing to the highest deflation is rice

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adiana, P. P. E., & Karmini, N. L. (2012). Pengaruh pendapatan, jumlah anggota keluarga, dan pendidikan terhadap pola konsumsi rumah tangga miskin di Kecamatan Gianyar. E-Jurnal Ekonomi Pembangunan Universitas Udayana (EEP), 1(1), 39–48.

Agustin, F. F. (2018). Analisis saluran distribusi terhadap tujuan penjualan pada Provectus Clothing Bandung. Perpustakaan.

Ardani, M. N. (2020). Alih fungsi lahan pertanian ditinjau dari penyelenggaraan pangan (Undang-Undang Nomor 18 Tahun 2012 tentang Pangan). Law, Development and Justice Review, 3(2), 257–274.

Arsanti, I. W., Sayekti, A. L., & Kiloes, A. M. (2017). Analisis rantai nilai komoditas kubis (Brassica oleracea L): Studi kasus di sentra produksi Kabupaten Karo. Jurnal Ilmiah, 1(1), 11–22.

Bhinadi, A. (2012). Struktur pasar, distribusi, dan pembentukan harga beras. Jurnal Ekonomi Dan Studi Pembangunan, 13(1), 24–32. https://journal.umy.ac.id/index.php/esp/article/view/1256

Darwis, V., Maulana, M., & Rachmawati, R. R. (2020). Dampak pandemi Covid-19 terhadap nilai tukar petani dan nilai tukar usaha pertanian. In Dampak Pandemi Covid-19: Perspektif Adaptasi Dan Resiliensi Sosial Ekonomi Pertanian (pp. 81–95).

Eti, S., Dinçer, H., Gökalp, Y., Yüksel, S., & Kararoğlu, D. (2023). Identifying key issues to handle the inflation problem in the healthcare industry caused by energy prices: An evaluation with decision-making models. In Managing Inflation and Supply Chain Disruptions in the Global Economy (pp. 162–178).

Hanum, N. (2018). Pengaruh pendapatan, jumlah tanggungan keluarga, dan pendidikan terhadap pola konsumsi rumah tangga nelayan di Desa Seuneubok Rambong Aceh Timur. Jurnal Samudra Ekonomika, 2(1), 75–84.

Hariyadi, P., & Dewanti-Hariyadi, R. (2009). Petunjuk sederhana memproduksi pangan yang aman. PT. Dian Rakyat.

Hermanto, S. (2017). Kebijakan harga beras ditinjau dari dimensi penentu harga. Forum Penelitian Agro Ekonomi, 35(1), 31–43.

Horwitz, S. (2003). The costs of inflation revisited. The Review of Austrian Economics, 16, 77–95.

Indrawati, T. (2020). Analisis perilaku pedagang dalam pembentukkan harga barang kebutuhan pokok di Kota Pekanbaru. Jurnal Ekonomi, 21(01), 123–136.

Irawan, B. (2007). Fluktuasi harga, transmisi harga, dan marjin pemasaran sayuran dan buah. Analisis Kebijakan Pertanian, 5(4), 358–373.

Malikova, D., & Ziyadullayeva, M. (2023). Inflation: Theoretical aspects and analysis of price changes in Uzbekistan. Galaxy International Interdisciplinary Research Journal, 11(2), 204–207.

Max-Neef, M. (2017). Development and human needs. In Development Ethics (pp. 169–186). Routledge.

MH Siagian, N. (2005). Peranan saluran distribusi dalam meningkatkan volume penjualan koran pada PT. Kompas Media Nusantara Sirkulasi Medan.

Miranti, A., Syaukat, Y., & Harianto, N. (2016). Pola konsumsi pangan rumah tangga di Provinsi Jawa Barat. Jurnal Agro Ekonomi, 34(1), 67–80. https://doi.org/10.21082/jae.v34n1.2016.67-80

Nur, E. M., Amar, S., & Syofyan, E. (2012). Konsumsi dan inflasi Indonesia. Jurnal Kajian Ekonomi, 1(1), 45–59.

Oktavia, N. E., & Amri, A. (2017). Analisis kausalitas antara inflasi dan konsumsi di Indonesia. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Ekonomi Pembangunan, 2(1), 164–175.

Oktavianti, B. (2013). Pemetaan struktur pasar dan pola distribusi telur ayam ras penyumbang inflasi daerah serta implikasinya terhadap kebijakan pengendalian harga. AKUNTABEL, 10(1), 17–32.

Puspita, R. N. (2022). Perbandingan metode analisis cluster hirarki pada data margin perdagangan dan pengangkutan (MPP) komoditas strategis di Indonesia. Jurnal Lebesgue: Jurnal Ilmiah Pendidikan Matematika, Matematika Dan Statistika, 3(1), 206–223. https://doi.org/10.46306/lb.v3i1.115

Rahim, A., Supardi, S., & Hastuti, D. R. D. (2012). Model analisis ekonomika pertanian. Badan Penerbit Universitas Negeri Makassar.

Rangasamy, L. (2011). Food inflation in South Africa: Some implications for economic policy. South African Journal of Economics, 79(2), 184–201.

Rumallang, A., Jumiati, J., Akbar, A., & Nandir, N. (2019). Analisis struktur, perilaku dan kinerja pemasaran kentang di Desa Erelembang Kecamatan Tombolopao Kabupaten Gowa. Agrikultura, 30(3), 83–90.

Ryngaert, J. M. (2022). Inflation disasters and consumption. Journal of Monetary Economics, 129, S67–S81.

Sadiku, M. N. O., Musa, S. M., & Ashaolu, T. J. (2019). Food industry: An introduction. International Journal of Trend in Scientific Research and Development, 3(4), 128–130.

Samuelson, P. A., & Nordhaus, W. D. (2004). Ilmu Makro Ekonomi. PT. Media Edukasi.

Sari, I. N., Winandi, R., & Atmakusuma, J. (2012). Analisis efisiensi pemasaran jagung di Provinsi Nusa Tenggara Barat. Forum Agribisnis: Agribusiness Forum, 2(2), 191–210.

Sawitri, N. K. A. T., Darmita, M. Y., & Dwitrayani, M. C. (2023). Pengaruh inflasi, suku bunga, dan harga minyak dunia terhadap indeks harga saham gabungan. Journal Research of Accounting, 4(2), 290–303.

Situmorang, A. D. A., & Kurniawan, I. D. (2018). Langkah-langkah mengatasi deindustrialisasi dalam Undang-Undang Nomor 3 Tahun 2014 tentang Perindustrian. Law and Justice, 3(1), 56–64.

Smale, R., Hartley, M., Hepburn, C., Ward, J., & Grubb, M. (2012). The impact of CO2 emissions trading on firm profits and market prices. In Emissions Trading and Competitiveness (pp. 31–48). Routledge.

Suryana, A., Khalil, M., & Pangan, B. K. (2017). Proses dan dinamika penyusunan Undang-Undang Nomor 18 Tahun 2012 tentang Pangan.

Zahra, N., & Ramadani, R. (2023). Analisis yuridis terhadap Undang-Undang No. 18 Tahun 2012 tentang ketahanan pangan pada keluarga miskin dalam perspektif maqasid syariah.

Published
2024-07-05
How to Cite
Suhaidar, S., Samsuddin, M., Nurwasya, N., & Atlantika, R. (2024). Analysis of Distribution and Consumption Patterns in Pangkalpinang City. Equity: Jurnal Ekonomi, 12(1), 118-132. https://doi.org/10.33019/equity.v12i1.312